Şifalı Yonca ve Faydaları

Şifalı Yonca ve Faydaları

   Bildiğimiz kalp şeklinde dört yaprağı olan… Uluslararası terminolojideki adı Arapça kökenli “Alfalfa”. Baklagiller familyasından; yüksek protein ve mineral içeriği nedeniyle hem yaş hem de kurutulmuş hayvan yemi olarak kullanımı yaygın ancak insana da pek çok faydası var. Şiddetli mide bulantılarının tedavisi için mükemmel bir çözüm. Böbrek taşı ve idrar yolu enfeksiyonları gibi üriner sistem rahatsızlıklarda da etkili. Toksinleri karaciğerden ve gastrointestinal (mide ve bağırsak) yollardan temizlemek için de ideal. Ayrıca kolesterol düzeyini dengelediğini, kötü kolesterolü düşürdüğünü gösteren bilimsel bulgular yer alıyor. Protein, vitamin ve mineraller açısından zengin bir kaynak. Genel besin değerinin yüksek oluşu nedeniyle enerji eksikliğini önleyici; ayrıca içerdiği saponinlerin kanı ve karaciğeri temizleyici özellikleri olduğu üzerinde duruluyor. Kansızlık çekenlere faydalı olduğu kadar, bir hastalıktan sonra fiziksel iyileşmeyi hızlandırmaya da yardımcı olabilir. Özellikle ABD ve Avustralya mutfağında salatalarda kullanılıyor.

   Temel besin maddelerinin yüksek içeriği, sağlık yararlarında önemli bir rol oynar. Yüzlerce yıldır, bu tıbbi bitki çok çeşitli hastalıkları tedavi etmek ve sağlığı teşvik etmek için kullanılmıştır. Çeşitli sağlık faydaları şunlardır.


  • Kolesterolü Kontrol Eder.
  • Sindirim Problemlerini Tedavi Eder.
  • Toksinleri Giderir.
  • Kanseri Önler.
  • İdrar Yolları Hastalıklarını Önler.
  • Kalp Hastalığını Önler.
  • Kanamayı Önler.
  • Menopozal Belirtileri Tedavi Eder.
  • Bağışıklığı Güçlendirir.
  • Kan Zehirlenmesini ve Romatizmayı Önler.
  • Depresyonla Mücadelede Yardımcı Olur.