Ada çayının Faydaları


Kökeni ve Yayılışı

Adaçayı, Akdeniz kökenli olup Avrupa'nın güney ülkelerinin (Arnavutluk, Yunanistan, Fransa, İtalya, Portekiz, İspanya) kireçli topraklarında yetişir. Ülkemizin hemen her yerinde yetişmekle beraber genellikle sahillerimizde 1300-1500 m yüksekliğe kadar yetişir. Türkiye'de doğa! olarak 90 kadar Salvia türü yetişmektedir.

Bitkisel Özellikleri

Tek veya çok yıllık otsu çalımsı, Kazık köklüdür. Çok sayıda gelişmiş saçak-yan köklere sahiptir. Kökler, 150 cm derinliğe kadar inebilir. Sap serttir ve fazla miktarda dallanır. Yarı çalımsı ve 30-100 cm boyu uzayabilir. Yaprak, 3-7 cm uzunlukta, 1-3 cm genişlikte olup yumurta şeklinden dar eliptik şekle kadar değişir. Çiçekler bir eksen üzerinde toplu ve başak salkım şeklindedir. Salkımda 4-8 adet çiçek kümesi bulunur. Her kümenin 6-8 adet çiçeği vardır. Meyve 2-3 mm uzunlukta, 2 mm genişlikte ve yuvarlaktır. Tohum rengi mat olup küçüktür, 1000 tane ağırlığı 5-9 g arasında değişir. Tohumun çimlenme gücü 1 yıl bekletilince artar. Ancak, 3. yıldan sonra hızla düşer.



Faydalanma Yönleri

Eskiden beri çok yönlü kullanılan bir baharattır. İçinde bulunan bileşenden dolayı son zamanlarda adaçayının kullanımı artmıştır. Bugün tıpta antiseptik, kuvvet verici, mide, karın ağrılarını giderici, terletici, idrar söktürücü, yatıştırıcı-teskin edici, gaz çıkarıcı, ağrı kesici, balgam söktürücü ve dezenfektan olarak kullanılmaktadır. Bademcik ve diş eti iltihaplarını kurutur. Banyo suyuna ilavesiyle vücuda zindelik verir. Adaçayının yaprağı kaynatılarak çay gibi içilmekle beraber ıhlamurla karışımının suyu öksürük kesici, nane ve kekikle karışımı mide ağrılarına, gaz çıkarmaya ve mide ekşimesine karşı içilir. Antibakteriyal, antiviral ve antifungal özelliğe sahiptir. Ayrıca koku değiştirici etkisinin yanında parftimeri ve kozmetik sanayiinde de kullanılir. Kurutulmuş yaprak pipo olarak içilir.

Adaçayını veya adaçayı yağını uzun süre alınmasında; baş dönmesi, kalp çarpıntısı yapabilir, kramplar ortaya çıkabilir.


Adaçayı nasıl demlenir?

Adaçayını içmek için kullanıyorsanız demlerken bir takım hususlara dikkat etmeniz gerekiyor. Adaçayı genellikle insanlar tarafından yanlış ve sağlıksız şekilde demlenebiliyor. Bu şekilde demlenen adaçayı sağlık açısından tehdit oluşturabiliyor. Bu nedenle adaçayı nasıl demlenir iyi bilmek yada bilen birinden fikir almak gerekiyor.

1 buçuk bardak su
1 çorba kaşığı adaçayı

İlk olarak suyu bir cezvenin içerisinde kaynatın. Daha sonra kaynamış suyu ocaktan alın ve içerisine adaçayı yapraklarını boşaltın. Bardağın ağız kısmını kapatarak, bu şekilde 5 dk demlenmeye bırakın.

5 dk'dan fazla demlenirse çayın tadı acı olacaktır. Bu nedenden dolayı demlene süresine dikkat edilmesi gerekmektedir.