Aklar Otu Faydaları ve Faydalanma Yönleri

lythrum spp

AKLAR OTU (Lythrum spp)

Kökeni ve yayılışı

Kafkaslarda 6 türü ) abani olarak yayılmıştır. Tababette kullanılan türü sadece L. salicaria'dır. Dere, göl. ark kenarlarında, nemli yerlerde çeltik ve pamuk tarlalarında sıkça rastlanır.

Bitkisel Özellikleri

Çok yıllık. 1-2 kadar yük-seklikte, otsu bir bitkidir. Yaprakları uzunca mızrak şeklinde ve karşılıklı dizilir. Çiçekleri kırmızı renkli, uzun sümbülvari olup toplu haldedir. Meyvesi kutucuktan ibarettir. Tohumları uzunca yumurta şeklinde, açık kahve renklidir. Bitki Haziran-Temmuz aylarında çiçek açar, meyveler Ağustos'ta olgunlaşır.

İçerikleri

Bileşeninde, %0.02-0.03 kolin, %2-2.5 panzehir. kırmızı
renkli maddeleri' eseri miktarda uçucu yağ, yağlı maddeler, %2.7 katranlı maddeler, fitosterin, %1 .08 muhtelif asitler, %67 mg C vitamini tespit edilmiştir.

Faydalanma Yönleri

Drog olarak toprak üstü kısımlarından ve köklerinden faydalanılır. Bitki çiçek açma devresinde toplanır ve kurutulur. Halk tababetinde otundan demlenen çay, karın ağrısında, mide sancısında, kolit'de, kanlı ishalde, dahili kanamalarda, soğuk algınlıklarında, umuıni zayıflıkta ve sinir hastalıklarında içilir.



Kurutulmuş otundan hazırlanan toz, kesiklerde ve darbelerde kan dindirici olarak kesik yaranın üzerine serpilir. Kökleri haşlanır ve elde edilen suyu diş eti ve ağız iltihabında gargara yapılır. Kökleri güçlü büzüştürücü ve antiseptik özelliğe sahip olduğundan kurutulmuş köklerinden hazırlanan toz geç iyileşen irinli yaraların tedavisinde kullanılır. Yapraklarından hazırlanan çayı; kabızlık için (ishal kesici-durdurucu olarak) kullanılır.