Karabaş Otu Faydaları

buckwheat

      Özellikleri ve kullanımı: Karabaş otu diğer adıyla lavanta diye bilinen şifalı bitkidir. Ballı babagillerden, çiçekleri mavi yada menekşe yani eflatun renginde 50 cm yükselebilen yapraklarındanve çiçeklerinden uçucu yağ elde edilen, başakcıklar durumunda olan tırtıl bir bitkidir. Sakız Adası'nda çok bulunur. Kullanılan maddeleri kökü, çiçekleri ve yapraklarıdır.
     Faydaları

  • Damarın sertliğine karşı etkili olur. Kalbi kuvvetlendirir.
  • Epilepsi ve bazı beyin hastalıklarında tedavi edici olarak kullanılır.
  • Uykusuzluğa ağrılara iyi gelir. Kişiye zindelik vererek dinçlik sağlar.
  • Haşlanıp suyuna aç karnına her sabah 2 gram içilirse vücutta su toplama hastalığına iyi gelir. Tecrube edilmiştir.
  • Üç dirhemi sirke şerbetine karıştırarak içilirse balgam söktürür
  • 15 bardak kadar suya bir demet karabaş otu konup yirmi dakika haşlanıp bir-iki ay yemekler arası ya da öncesi aç karna birer çay bardağı içildiğinde kanseri durdurur. Balla da yenilebilir.
  • Baş ağrılarına, titremeye, cinnete, kara sevdaya, sara hastalığına, zihin tutulmalarına ve beyin hastalıklara çok iyi gelir.
  • İçeriğinde nikotin bulundurduğundan dolayı nikotin ihtiyacını azaltarak sigarayı bırakmaya teşvik eder.
  • Balgam, hırıltı ve öksürük gibi rahatsızlıkların iyileşmesinde önemli rol oynar.
  • Kansere koruma kalkanı oluşturur. Tümörü engeller.
  • Karabaş otu, bünyesinde barındırdığı vitamin ve faydalı yağlar sayesinde, sakinleştirici ve dinlendirici özelliğe vardır. Bu özelliğiyle, deliksiz ve kaliteli bir uyku uyunmasını sağlar. Uykusuzluk sorununu önlemek için  kullanılabilir.
  • Antibakteriyel özelliği ile, vücut sağlığını tehdit eden bakterilerle savaşarak, çeşitli hastalıkların oluşumunu engellemektedir.
  • Çiçeği ezilerek her gün (10 gün müddetle) yenildiğinde, baş titremesine iyi gelir.