AMBERBARİS
Özellikleri ve kullanımı
Kökü acı olup yaprakları ve meyveleri tatlıdır. Özünde ise bol miktarda C vitamini bulunur. Bitki zehirli olup bilenen dozlardan daha fazla alınmamalıdır. 1 litre suya 2 çay kaşığı iyice kıyılmış kabuklardan katılıp, kaynatılır ve 2 çay bardağını geçmemek üzere içilir.
Yaprakları ve çiçekleri 1 litre suya 25 gram kadarı kaynatmak üzere katılır, ve içilir.
Faydaları
- Karaciğer, safra rahatsızlıklarında, böbrek ve mesane iltihaplarında faydalıdır.
- Yüksek tansiyon ve kan dolaşımını düzenler, mideyi kuvvetlendirir, iştahı açar, sindirim sistemi bozukluklarına ve bağırsaklara iyi gelir.
- Gargara yapılırsa ağız yaralarına ve diş çürümelerine iyi gelir.
- Öksürüğü geçirir, romatizma, siyatik ve eklem ağrılarına iyi gelir.
- Kökleri müshil etkisi gösterir.
Uyarı
(Zehirli olmasından ötürü doktor tavsiyesi ve kontrolü olmadan kullanılması tehlikeli ve sakıncalıdır.)