Mahlep Meyvesinin Bilinmeyen Faydaları

Mahlep Meyvesinin Bilinmeyen Faydaları

   Özellikleri ve kullanımı: Gülgillerden 10 metreye kadar yükselebilen beyaz çiçekli, meyve ve dalları özel kokulu, meyveleri olgunlukta koyu kırmızı renginde olup, bu ağacın bahar olarak kullanılan nohut büyüklüğünde meyvesidir. Toprak seçiciliğinin olmaması ve hemen her iklime uyum sağlayabilmesi sayesinde mahlep çok geniş bir alanda yetişebilir. Tadı acımsıdır ve ekşidir.
 
   Tohumları çöreklere koku vermekte kullanıldığı gibi, dalları ise hoş kokulu olmasından ötürü, sigara için ağızlık ve emzik olarak kullanılır.
   Osmanlı döneminde oldukça çok kullanılan Mahlep tohumlarının öğütülmesi ile elde edilen mahlep tozu genelde tatlı ve kurabiyeler de hamur işlerinde kullanılan bir baharattır. Kullanıldığı yemeğe, kurabiyeye hoş bir koku verir. Mahlep sadece hamur işlerinde kullanılmıyor elbette bunun dışında ilaç, içki, gıda ve kozmetik sanayisinde kullanılmaktadır.

   Faydaları


  • İdrar ve balgam söktürücüdür.
  • Nefes darlığı ve sıtmaya karşı faydalıdır.
  • Acı kesici.
  • Vücuda kuvvet verir ve cinsel isteği arttırır.
  • Şeker hastaları ve prostat şikayetleri olanlar için iyidir.
  • Mahlep taze yenildiğinde, taze yenildiğinde karın ağrısına neden olduğu, likörün yapıldığı ve içildiği zaman karın bölgesinde ağrıya neden olduğu, kuruduğunda ve mağlup edildiğinde baş dönmesini önlediği ve kurutulmuş iç çekirdeği olduğu zaman mağlup edilirse kalp ağrıları giderir.
  • Yetersiz kemik gelişimi olan çocuklar için; Bu durumda, üç ile dört çay kaşığı mahlep, bebeklerin formülüne, puding ve kremaya eklenecektir. Böbrek ve karın ağrısı için iyidir.
  • Bağırsaklarda iltihaplanmaya karşı iyileştirici bir etkisi vardır.
  • Prostat büyümesi ve prostat şikayetlerinin azalmasında yardımcı rol oynar.
  • Sütle kaynatılıp çocuklara içirildiğinde kemik gelişimlerini sağlar.
  • Bedene güç vererek dinamiklik sağlar
  • Zayıflıktan şikayet edenler için iyi bir şişmanlatıcıdır.