Her Derde Deva Zancefil

zencefil

   Zencefil belki de baharat olarak kullanılan en eski bitkilerden birisidir ve Hindistan'da doğan kadim medeniyetler tarafından uzun ve sağlıklı bir ömrün kaynağı olarak görülmüştür. Aynı zamanda adı Kur'an-ı Kerim'de geçen tek baharat olan zencefil, peygamberimiz tarafından da yemeklerde kullanılmıştır. Zencefil, daha ortaçağın başlarında Amerika dışında bütün dünyaya yayılmıştı. Avrupa'da da yoğun bir talep gören zencefilin faydaları eski çağlardan beri bilinmekle beraber bu konuda ilmi kanıtlara dayalı bilgilere modern tıp ve biyokimyanın ortaya çıkışı ile ulaşmaya başladık. Zencefil ve bileşenleri üzerinde yapılan çalışmalara bu şifalı bitkinin çeşitli hastalıklara iyi gelebileceğini veya ortaya çıkma riskini azaltabileceğini gösteriyor. Şimdi bu hastalıkların hangileri olduğuna bir göz atalım. 

  • Kanser: Zencefilin bileşiminde bulunan antioksidanlar vücuttaki hücrelerde ortaya çıkabilecek zararları giderir ve hücre bölünmeleri sırasında kanserli hücrelerin doğmasına sebep olan genetik hataları önler. Zencefilin aynı zamanda kanserli hücrelerin çoğalmasını ve beslenmesini de engellediği saptanmıştır. Zencefilin en iyi engellediği kanser türü kolon kanseridir. Bu kanser çeşidi bağırsaklarda ortaya çıkmaktadır. Zencefil içeren bir yemek yediğinizde baharattaki faydalı bileşenler doğrudan bağırsağa ulaştığı için bu bölgede kanser oluşma ihtimali en aza iner. 
  • Kısırlık: Çocuk sahibi olamamak birçok sebepten kaynaklanabilir ve buna kesin çözümü bulacak olan tabi ki bir doktordur. Ancak kısırlığın sebebi erkek üreme hücrelerinin azlığı veya zayıf olması ise zencefil yardımcı olabilir. Zencefil tüketen erkeklerde sperm sayısı artmakta ve bunlar daha sağlıklı ve uzun ömürlü oldukları için yumurtayı dölleme şansları da yüksek olmaktadır. 
  • Mide Bulantıları: Zencefilin mide bulantısına karşı en etkili çözüm olduğu her çağda kabul görmüş ve günümüzde de bilim adamları tarafından doğrulanmış bir gerçektir. Zencefil mideyi rahatlatır, mideyi rahatsız eden şeylerin bir an önce mideyi terk edip sindirim kanalında ilerlemesini sağlar. Ayrıca zencefil mideye zarar veren bakterileri ortadan kaldırır. 
  • Astım: Zencefil çeşitli sebeplerden ortaya çıkan öksürük şikayetlerini azaltmaktadır. Bu durum öksüren ve solunum yoluyla ilgili problemi olan herkes için iyi bir haber olmakla beraber zencefilden en çok fayda görecek olanlar astım hastaları olabilir. Yalnız astım hastaları zencefili nasıl ve ne ölçüde kullanacaklarını doktora sormalıdır. 
  • Soğuk Algınlığı: Zencefil; ateş, ağrı ve sümük üretimi gibi soğuk algınlığının ortaya çıkardığı olumsuz durumları hafifletebilmektedir. Bunun için zencefil sıcak çay olarak veya sıcak süte balla beraber karıştırılarak tüketilebilir. Zencefilin virüsleri de yok edebileceği düşünülmektedir. Bu yüzden kışın severek içtiğimiz kış çaylarında zencefilin mutlaka bulunmasına dikkat etmeliyiz. 


Sonuç: Evde Zencefil Bulunsun Sanılanın aksine zencefilin yararları sizden uzak değil. Birçok perakende zincirinde kolaylıkla bulunabilen zencefili Türkiye'nin herhangi bir ilçesinde hiç aramadan satın alabilirsiniz. Bu kadar faydalı bir baharatı denemek ve ondan istifade etmek iyi bir fikir değil mi?