Kedi Otunun Faydaları

Kedi otu

Kedi Otu

   Yazın açan, pembe ve beyaz çiçekleri tatlı kokulu olan Valerian’ın ana vatanı Avrupa ve Asya’nın bazı bölgeleridir. Eczacılıkta ve bitkisel tıpta ‘’ valerian ‘’ bitkinin köklerinden hazırlanmış diyet takviyesine veya şifalı bitkiye verilen isimdir. Kök ve yer yumruları kapsül, tablet, sıvı ekstre ve çay ürünlerinin üretiminde kullanılmaktadır.
   Latincede adı ‘Valeriana Officinalis’ olarak bilinen kedi otu köklerinin salgıladığı bulandırıcı koku tüm kedilerinin hoşuna gittiğinden dolayı kedilerin toprağı kazıp bitkinin köklerinin dışarı çıkardıkları için bu ismi almıştır. Ülkemizde daha çok Bursa Uludağ da ve Doğu Anadolu’nun sulak olan çayırlarında yetiştirilmektedir.

Faydaları ve Kullanım Şekli

   Genellikle uykusuzluğa karşı kullanılır. Bağırsak kramplarına karşı ve kas gevşetici olarak da kullanılmaktadır.Doktorlarında tavsiye ettiği kedi otu, başta uyku düzeni bozukluklarına, sinir hastalıklarının tedavisi aşamasında faydalı olurken bir yandan ise zihinsel problemleri ortadan kaldırarak insanlara büyük bir ölçüde yarar sağlar. Ülkemizde kanser hastalarının tedavisinde kullanılmakla birlikte migren ve baş ağrılarına ve kramp sancılarına da büyük ölçüde fayda sağladığı görülmektedir.
   Özellikle kış aylarında nezle ve grip gibi soğuk algınlığı hastalıklarına karşı antibiyotik görevi de gördüğü kanıtlanmıştır. Ateş düşürücü özelliği de bulunan kedi otu dünyanın birçok yerinde özellikle İtalya ve İsviçre gibi ülkelerde uyku problemi olan insanlarda ve sinirsel hastalıkların tedavisinde kullanılmaktadır. Sayısız faydası bulunur.
   Piyasada tentür, ekstre, konsantre, infüzyon, tablet, draje, kapsül halinde bulunmaktadır.