Şifa Kaynağı Ökse Otunun Faydaları Nelerdir

ökse otu şifalı bitkiler

   Çeşitli hastalıklara iyi gelmesi ve sağlıklı yaşam amacıyla kullanılması açısından oldukça önemli olan ökse otu genel olarak Türkiye, Bulgaristan, Bosna Hersek ve Arnavutluk'ta yetişir. Diğer şifalı bitkiler gibi ökse otunun da çayı yapılarak tüketilir. Ökse otu bitkisi farklı yerlerde ve farklı ağaçlar üzerinde, ağaçların gövdesine tutunarak yetişen bir ot türüdür. Zaman içerisinde büyüyerek sarmaşık şeklinde gelişimini tamamlar.Bitkiyle hazırlanan çay halk arasında birçok hastalığın tedavisinde kullanılır.

Faydaları

  • Tansiyonu dengede tutarak hipertansiyonun sebep olduğu felç, kalp krizi ve inme gibi hayati önem taşıyan hastalıkların oluşumunu önler.
  • Ökse otu uykusuzluk probleminin giderilmesini sağlar.
  • Boğazda oluşan enfeksiyon ve tahrişi iyileştirir.
  • Regl döneminde ki sancıların hafiflemesini sağlar.
  • Bronşit ve balgamlı öksürüğe doğal tedavi edici olarak tüketilebilir.
  • Ökse otu çayını düzenli olarak tüketmek kandaki şeker oranını dengeler bu sebeple diyabet hastaları için çok faydalıdır.
  • Ökse otu kanserli hücrelerin vücuda girmesini engeller. Kanser olmuş kişiye tedavi için uygulanan kemoterapi sonrasında vücudun dinç kalmasına yardımcı olur.
  • Gribal enfeksiyonlara karşı koruyucudur.
  • İshali geçirici ve önleyici etkilere sahiptir.


Hazırlanışı ve kullanımı

Ökse otunun körpe yapraklı dallan, henüz meyve vermeden kesilip kullanılır Bu dallar ince ince kıylır ve 25 gamı 1/2 litre soğuk suya katılıp bir gece bekletilir. Sabah kalkınca, akşamüstü ve gece yatarken birer kahve fincanı içilir. Ökse otundan yapılan ilaç, baş ağrısı ve migren için tek başına içilebileceği gibi, eşit miktarda ıhlamurla karıştırılarak düzenli içildiği takdirde yüksek tansiyon, kalp rahatsızlıkları veya çarpıntı gibi sinirsel kökenli bozukluklar için de kullanılır. Ökseotu yapraklan bir dakika sıcak suda dinlendirildikten sonra, gut ve romatizma ağrıları için pres olarak kullanılır.