Biberiye Faydaları ve Kullanımı

Rosemarinus officinalis

   (Rosemarinus officinalis) Baş ağrısına en iyi gelen şifalı otlardan biri olan biberiye çayı şöyle hazırlanır. 25 gram biberiye 1 litre kaynar suya atılıp 10 dakika dinlendirilir veya yapraklar iyice ezilerek bir tatlı kaşığı yaprak bir çay fincanı kaynar suya atılır. Üzeri kapatılarak buharın kaçması önlenir. Biberiye baş ağrısı için gerektiği zaman bir çay fincanı, soğuk olarak içilir. Karaciğer hastalıklar için her yemekten önce, hazım bozuklukları için yemeklerden sonra alınır.

   Biberiye konsantresi, safra kesesi ve mide salgılarını arttırarak hazmı kolaylaştırır. Her türlü sinirsel rahatsızlık için de iyidir. Sinirsel baş ağrılarında, gastrit ağrılarında, yüksek tansiyonda, kalp sıkışmalarında da biberiyenin yararı vardır. Gece yatarken içilecek bir kahve fincanı biberiye, sakin bir uyku sağlar. Yatmadan önce banyo doldurulup içine bir fincanı biberiye katılır ve bu suda bir süre yıkanılırsa, vücut iyice gevşeyerek rahatlar.

   Biberiye eski çağlardan beri önem taşımıştır. Eski Romalılar, biberiye kutsal bir bitki olarak nitelemişlerdir. Eski Yunan'da da, öğrencilerin yorgunluğunu önlemek için başlarına biberiye dallarından yapılmış çelenkler takılmıştır. Son zamanlarda yapılan araştırma ve deneyler, biberiyenin gerçekten de haricen kullanıldığı zaman etkili olduğunu kanıtlamıştır. Biberiyede antiseptik özelliklerinin yanı sıra romatizma sancılarını kesen özellikler de vardır. Biberiyede yüzde 1-2 oranında yağ vardır. Bu yağ parfüm yapımında kullanıldığı gibi, romatizma ve benzeri ağrılara karşı merhem olarak da kullanılır. Biberiye saçı besler, dökülmesini önler. Bu yüzden biberiye yağı, şampuanlarda ve saç losyonlarında da kullanılır.

   Kokusu çok güzel olan biberiye, bahçe bitkisi olarak da değer taşır. Mavi çiçekleri vardır. Nisan ve Mayıs aylarında çiçek açan biberiyenin bir başka önemli özelliği de böcekleri uzaklaştırmasıdır.