TURP (Raphanus sativus)
Özellikleri ve kullanımı: Turpgillerden, yaprakları karşılıklı ve tüylü, çiçekleri beyaz, san, mor renkli, salkım durumunda, bir bitki olup, bu bitkinin etli ve yenilebilen kökü. C vitamini, kükürt ve iyot bulunur. Besin değeri yüksek bir bitkidir.
Faydaları:
- Organizmayı güçlendirir, özellikle karaciğere ve buna bağlı sarılık hastalığına oldukça faydası vardır. Karaciğer şişliklerini alır.
- Böbrekleri kesesini enfeksiyonlardan korur, böbreklerdeki ve safradaki kumların ve taşların düşürülmesini sağlar. İdrarı söktürür.
- Göğsü yumuşatır bronşları açar, öksürüğü keser.
- Astım rahatsızlığı olanların nefes almasını rahatlatır.
- Rendelenerek elde edilen lapası romatizmaya, bacaklardaki sinirlerin vermiş olduğu ağrıya, bel bölgesinde aniden çıkan ağrılara oldukça faydalıdır.
- Çiğnenmesi diş etlerinin kuvvetlenmesine yarar. İştahı açar.
- Yatmadan evvel içilecek olan bir bardak turp suyu rahat ve deliksiz bir uyku sağlayacaktır.
- İçinde karbonhidratın yok denecek kadar az olmasından ötürü şeker hastalan için iyi bir besin kaynağıdır aynı zamanda tuzsuz yemek zorunda olanlar içinde bu durum geçerlidir.
- Kilo sorunu olup zayıflamak isteyenlerin dengeli beslenmeleri için idealdir.
- İyice çiğnenerek yenmesi gerekmektedir. Sindirimi zor ve gaz yapıcıdır.