Turp un Faydaları

Raphanus sativus

TURP (Raphanus sativus)

Özellikleri ve kullanımı: Turpgillerden, yaprakları karşılıklı ve tüylü, çiçekleri beyaz, san, mor renkli, salkım durumunda, bir bitki olup, bu bitkinin etli ve yenilebilen kökü. C vitamini, kükürt ve iyot bulunur. Besin değeri yüksek bir bitkidir.


Faydaları:


  • Organizmayı güçlendirir, özellikle karaciğere ve buna bağlı sarılık hastalığına oldukça faydası vardır. Karaciğer şişliklerini alır. 
  • Böbrekleri kesesini enfeksiyonlardan korur, böbreklerdeki ve safradaki kumların ve taşların düşürülmesini sağlar. İdrarı söktürür. 
  • Göğsü yumuşatır bronşları açar, öksürüğü keser.
  • Astım rahatsızlığı olanların nefes almasını rahatlatır.
  • Rendelenerek elde edilen lapası romatizmaya, bacaklardaki sinirlerin vermiş olduğu ağrıya, bel bölgesinde aniden çıkan ağrılara oldukça faydalıdır. 
  • Çiğnenmesi diş etlerinin kuvvetlenmesine yarar. İştahı açar
  • Yatmadan evvel içilecek olan bir bardak turp suyu rahat ve deliksiz bir uyku sağlayacaktır
  • İçinde karbonhidratın yok denecek kadar az olmasından ötürü şeker hastalan için iyi bir besin kaynağıdır aynı zamanda tuzsuz yemek zorunda olanlar içinde bu durum geçerlidir. 
  • Kilo sorunu olup zayıflamak isteyenlerin dengeli beslenmeleri için idealdir. 
  • İyice çiğnenerek yenmesi gerekmektedir. Sindirimi zor ve gaz yapıcıdır.