Keçiboynuzu Harnup (Fructus Ceratoniae)
Baklagiller familyasından; Türkiye'nin ise Akdeniz ve Ege bölgesininde, özellikle sahil kısmında yetişen yabani bir ağaçtır. Kışı yaprak dökmez. Meyveleri sonbahar aylarında olgunlaşır ve genellikle kurutulur.
Bileşimi
A, B ve E vitaminleri ile bol miktarda potasyum, kalsiyum ve fosfor içerir.
Faydaları
- Başka bitkilerde görülmeyen, kendine has özellikleri nedeniyle nefes darlığı ile ilgili rahatsızlıklarda diğer bitkilere göre daha etkilidir.
- Alerjik astım rahatsızlıklarında da çok etkilidir.
- İktidarsızlığa iyi gelir ve akciğer kanserine karşı koruyucudur.
- Sinirleri rahatlatır.
- Balgam söktürür, sperm sayısını artırır, ishal, kabızlık gibi rahatsızlıklara da iyi gelir.
- Akciğer kanserini önlemek için kullanılabilir.
- Keçiboynuzu pekmezi sindirime yardımcı olur.
- Kansere karşı vücudunuzu korumakta etkilidir. Özellikle akciğer kanseri riski taşıyan kişiler tüketebilir.
- Enerjiniz düşükse keçiboynuzu pekmezi size enerji verecektir.
Kullanımı
1) Keçiboynuzu çayı:Astım,bronşit ve nefes darlığı için:
Keçiboynuzları demlendikten sonra süzülür ve çayı içilir
2) Meyveleri kuru ve taze olarak da tüketilebilir.
3) Şişlik, yara; haricen lapası uygulanır.
4) Pekmezi yapılarak tüketilir.