İçerisinde Vitamin D Bulunan Besinler ve Faydaları Nelerdir


   D vitamini, güneşe maruz kaldığında vücudunuz tarafından doğal olarak üretildiği için güneş ışığı vitamini olarak da bilinir. En hayati işlevi, kalsiyum ve fosfor emilimini düzenlemek, bağışıklık sistemi işleyişini kolaylaştırmaktır. D vitaminini yeterli almak; kemiklerin ve dişlerin korunması, vücudun kanser, diyabet, osteoporoz, multipl skleroz gibi hastalıklara karşı direnç kazanması açısından önemlidir. D vitamininin eksikliği, çocuklarda raşitizm gibi kemik deformasyonlarına, yetişkinlerde kemik ağrısı ve kas güçsüzlüğüne neden olabilir. Güneş ışığının yetersiz olduğu durumlarda, kanda yeterli D vitamini seviyesini sağlamak için, belirli yiyeceklerin yanında vitamin takviyeleri gerekebilir.

FAYDALARI

Bağışıklık sistemini güçlü tutarak, hastalığa neden olan virüs ve bakterilerle savaşabilir. Lupus, fibromiyalji, tiroid, inflamatuvar bağırsak hastalığı, metabolik sendrom, romatoid artrit, Crohn hastalığı, böbrek hastalıkları, multipl skleroz gibi kronik hastalıkların yanı sıra; grip, tüberküloz gibi bulaşıcı hastalık riskini azaltmaya yardımcıdır.


  • Depresyonu azaltır
  • Kilo vermeye yardımcıdır
  • Kemik sağlığını korur
  • Solunum enfeksiyonlarını azaltır
  • Diyabet riskini azaltır
  • Sağlıklı hamilelik için gereklidir
  • Kanseri önlemede etkilidir
  • Kalp hastalığı riskini azaltır
  • Bilişsel bozuklukları önler
  • İltihabı azaltır
  • Cilt sağlığını korur


D vitamini açısından zengin gıdalar:


  • Somon, sardalya, ringa, kılıç, ton, uskumru gibi yağlı balıklar
  • Sığır karaciğeri
  • Yumurta sarısı
  • Karides
  • Tavuk
  • Kırmızı et
  • Doğada güneş gören mantarlar


D vitamini takviyeli gıdalar:


  • Süt
  • Tahıl
  • Yoğurt, peynir gibi süt ürünleri
  • Portakal suyu
  • Kahvaltılık gevrekler
  • Margarin
  • Soya içecekleri


D vitamini içeren meyveler

Havuç, kuşburnu, muz, üzüm, karpuz, çilek, kivi, şeftali, kavun, kayısı, ahududu ve böğürtlen.