Acı Ağaç Faydaları Nelerdir


   Acı Ağaç (Quassia amara) Sedefotugillerden; 2-3 metre boyunda küçük bir bitkidir. Sıcak ülkelerde yetişen, çiçekleri kırmızı, kabukları sarı benekli, küçük bir ağaçtır. Başlıca etken maddesi, bitkiye de adını veren acı bir madde olan Kuasindir. Ayrıca, uçucu yağ ve rezin içerir. Hekimlikte; kökü, kabuğu ve odunu kullanılır.

Acı ağacın Bilinen Yararları

   En etkili olduğu sistem sindirim sistemidir. Mide, bağırsak, karaciğer ve böbreklerin düzenli çalışmasına yardımcı olur ve başta böbrekler olmak üzere mide ve bağırsak sancılarını keser. Kuasin maddesinin etkisiyle, tükürük salgısını ve mide — bağırsak hareketlerini arttırarak iştah açar ve hazmı kolaylaştırır. Ateşi düşürür. Bağırsak kurtlarını ve böbrek taşlarını dökmeye yardımcı olur. Kanamaları durdurur. Haşereleri uzaklaştırır. Alkol tedavisinde kullanılmaktadır. Alkole karşı duyulan isteği azalttığı bilinmektedir.

Faydaları

  • Acı tadı sebebiyle tükürük salgısını arttırır.
  • Mideyi kuvvetlendirici etkisi bulunmaktadır. Mide ve bağırsak hareketlerini fazlalaştırır, dolayısıyla iştah açar, sindirimi kolaylaştırır.
  • Böbrek taşlarının düşürülmesine yardımcı olur.
  • Kanamalarda kanın pıhtılaşmasına yardımcı olur.
  • Alkol tedavisinde kullanılmaktadır. Alkole karşı duyulan isteği azalttığı bilinmektedir.


Acı Ağaç Nasıl Kullanılır?
Kökü, kabukları ve odunu, kesilip kurutulduktan sonra küçük parçalara ayrılıp kaynatılarak, kullanılır. Parçalar kaynatılıp suyu vücuda sürülürse, haşerelerden korur.
Bir litre suya 5 gr ağaçtan konur ıslatarak ya da haşlaması yapılarak kullanılır.

Uyarı: Acı ağaç suyunun fazla içilmesi baş dönmesi, mide bulantısı ve kusmaya neden olabilir.