Ahududu Meyvesinin Bilmediğiniz Faydaları

Ahududu

   Latince adı Rubus idaeus olan ahududu, gülgiller familyasına ait bir bitkidir. Duta benzeyen kırmızı renkli, etli, sulu, güzel kokulu ve tatlı bir meyvesi vardır. Frambuaz adıyla da bilinir. Genellikle nemli bölgelerde ve ormanların açık alanlarında yetişen bu bitkinin çiçeği arılar için temel bir nektar kaynağıdır.

   Meyvesi taze olarak tüketilebildiği gibi kurutularak da kullanılan bu bitki yaz başında çiçek açar Temmuz-Ağustos aylarında olgunlaşır ve toplanır. Ticari olarak ekimi yapıldığı gibi kendiliğinden de yetişir.

Faydaları


  • Ahududu insan sağlığı bakımından faydalı bir meyvedir. İyi bir kan yapıcı olmasının yanında mevcut kanı da temizler.
  • Vücutta biriken zehirli maddelerin atılmasını sağlar.
  • Terletir ve idrar söktürür. Kabızlığı giderir. Vücuda dinçlik verir.
  • Bol miktarda A vitamini içerir.
  • Ahududunun kuru yaprakları ve çiçeklerinden 80 gr. kadarı bir litre suda kaynatılıp bu su ile gargara yapılırsa eğer bademcik, boğaz ve diş eti iltihaplarına iyi gelir.
  • Göz nezlesinde göze banyo yaptırılması da bilinen bir başka tedavi şeklidir.
  • Bir miktar ahududu ezilip püre haline getirilir ve yüze maske yapılırsa cildi sıkılaştırır ve serinletir.
  • Yaprakları çay gibi kaynatılıp içilirse gebeliğin son üç ayında rahim ve kasık adalelerini kuvvetlendirir ve düşük yapma tehlikesine karşı da etkili olur.