Karanfilin Faydaları Nelerdir

Karanfil Nedir

   Genellikle Afrika Kıtası ile Hindistan bölgesinde yoğun olarak bulunan karanfil, ülkemizde ise genellikle seralarda yetiştirilmektedir.

   Karanfilin faydaları , içerisinde yer alan vitamin ve minerallerden kaynaklanmaktadır. Özellikle ülkemizde daha çok yemeklerden sonra ağız kokusunu önlemek için kullanılan karanfil, içerisinde bol miktarda potasyum, manganez, sodyum, kalsiyum gibi mineraller ile B6, K, E ve A vitaminleri barındırmaktadır. Bu sayede de karanfilin sağlığa pek çok faydası oluşmuştur.


Faydaları

Bizim ülkemizde özellikle çayının tüketildiği ya da doğrudan ağız yoluyla tüketilerek gerek diş ağrısına gerekse ağız kokusuna iyi geldiği bilinen karanfilin faydalarını maddeler halinde sıralayacak olursak;

  1. Karanfilin çay şeklinde tüketimi bağırsak sorunlarına iyi gelir. Bu sayede ödemi ve şişkinliği azalttığı bilinmektedir.
  2. Karanfilin toz haline getirilip bal ile karıştırılması veya yine çayının demlenerek tüketilmesi mide rahatsızlıklarına iyi bir çözümdür. Bulantı ve kusmaları engellemek için bu şekilde kullanılmaktadır.
  3. Öksürük ve soğuk algınlığı için de oldukça etkili bir baharat olan karanfil, bal ile karıştırılıp tüketilirse öksürüğü azaltır. Özellikle kış aylarında düzenli olarak karanfil çayı tüketilmesi ise soğuk algınlığının kötü etkilerini azaltır.
  4. Ağız ve diş sağlığına faydalıdır.
  5. Aromatik tadı ve kokusu sayesinde karanfilin hem stresi hem de yorgunluğu azalttığı bilinir.
  6. Deri problemlerine karşı karanfil yağının olumlu etkileri olduğu bilinir. Özellikle akne ve sivilcenin doğal tedavisi için karanfil yağı kullanımı mümkündür.