Evde Sinüzit Tedavisi Nasıl Yapılır


   Sinüsler burun çevresindeki kemiklerin içi boş ceplerdir. Buruna akan mukus üretirler. Eğer burnunuz iltihap nedeniyle şişmişse, sinüsleri tıkayabilir ve ağrı, tıkanıklık, öksürük ve diş veya yüz ağrısına neden olabilir. Sinüzit akut olabilir, genellikle üşütmeden sonra dört haftaya kadar sürebilir ya da semptomlu veya semptomsuz aylarca hatta yıllarca sürebilir.

   Burun yollarınızı açmakla işe başlayın. Hangi sinüs ağrısı çözümlerinin işe yaradığı konusunda birçok tartışma vardır, ancak nezleye burun temizleyici spreylerin faydalı olduğu kanıtlanmıştır. Burun yolları açılan kişi daha iyi nefes alabilir. Nezleyken baş ağrısının tıkalı burun yollarından kaynaklı olduğu bilinmektedir.

   Bromelain tüketin.

Ek gıda takviyesi olarak satılan bromelain, ananas gövdelerinde bulunan bir proteindir. Yıllar boyunca, şişmeyi azaltmak için ödül avcıları tarafından kullanılmıştır. Bu protein, burun damarlarındaki ve yollarındaki şişmeleri azaltıyor. Ancak bunu kullanmaya başlamadan önce doktorunuzla konuşmayı unutmayın, çünkü bromelain aldığınız diğer ilaçlarla etkileşime girebilir.

   Buhar banyosu yapın

Sıcak su buharı sinüslerin nemlenmesine yardımcı olabilir. Duşa birkaç damla okaliptüs veya mentol serpiştirin ve banyonuzu mentollü hale getirin. Sıcak, buharlı bir duş veya banyo, burnunuzun içinde sıkışmış olan mukus ve döküntüleri gevşetmeye yardımcı olabilir.

   Bol bol sıvı tüketin

Sıvı tüketimi sinüslerinizi nemli tutmak da dahil olmak üzere vücudunuza birçok şekilde yardımcı olur. Sinüzit probleminiz varsa gün boyunca su için. Kafeinli ve alkollü içeceklerden uzak durun. Çünkü bu tarz içecekler vücudunuzun susuz kalmasına sebep olur, aldığınız suyun vücudunuzu nemlendirmesini engeller.

   Baharatlı yiyecekler tüketin

Hardal, acı biber, köri, yaban turpu ve wasabi gibi baharatlı yiyecekler sinüslerin temizlenmesine yardımcı olabilir. Baharatı seviyorsanız, nazal geçişlerinizi açmak için öğünlere bazı “acı” baharatlar eklemeyi düşünün.

   Evinizdeki alerjik maddeleri temizleyin

Alerjik reaksiyonlar sinüslerin daha fazla tıkanmasını bu da sinüzitin çok daha ağır bir hale gelmesine sebep olabilir.

   Hemen antibüyotik kullanmaya çalışmayın

Antibiyotikleri rasgele kullanmak antibiyotik direncine ve vücutta antibüyotiğe dayanıklı organizmaların gelişmesine yol açabilir, ayrıca antübüyotik çoğu sinüzit vakasının tedavisinde etkili olmayabilir. Çünkü; bu enfeksiyonların yüzde ikiden azı bakteriyeldir. Çoğu viral ve antibiyotiksiz olarak tedavi edilmelidir. Doktorunuz, kendi başına iyileşip iyileşmediğinizi görmek için antibiyotiksiz yedi günlük bir bekleme süresi önerebilir.