Ahlat Ağacı ( Yaban Armudu ) ve Faydaları

Pyrus elaeagnifolia

   AHLAT (Pyrus elaeagnifolia)

   Ahlat ağacı doğa ortamında kendiliğinden yetişen yabani bir armuttur. Toplumda yaban armudu olarak da bilinen Ahlat ağacı birçok nitelikleri sayesinde diğer ağaç türlerinden ayrılmaktadır. Bu ağaç türünü diğer ağaç türlerinden ayıran en belirgin nitelik ise hemen her iklimde yetişe bilmesidir. Ahlat ağacının yetişmesi için iklim şartlarının fazla bir önemi bulunmamaktadır. Bundan dolayı bu ağaç türü her iklimde kolayca yetişebilmektedir. Bu ağaç daha çok ormanlık alanlarda ve bozkır alanlarında yetişmektedir.

   Özellikleri ve içerikleri:

   Boyu yaklaşık olarak 9 metreye kadar ulaşabilmektedir. Dolaysıyla bitki türleri arasında en kısa boylu ağaç türlerindendir. Yaprakları oldukça tüylüdür. Oldukça mayhoş bir kokuya sahiptir. Yapraklarının rengi koyu gridir. Kış mevsiminin sonlarına doğru çiçek açmakta ve yaz mevsiminin ortalarına doğru meyvelerini yenilemektedir. Ahlat ağacı oldukça dikenli ve oldukça sert bir yapıya sahiptir. Meyveleri ise oldukça sert ve kabızlık rahatsızlığına neden olabilmektedir. Bitkinin içeriğinde C, B, karoten, pektin ve asitler yer almaktadır.

   Faydaları
  • Vücudumuzda yer alan alkalitleri düzenlemektedir.
  • Sakinleştirici özelliğe sahiptir.
  • İdrar yollarında meydana gelen hastalıkları kısa sürede ortadan kaldırma özelliğine sahiptir.
  • İdrar sökücü özelliğe sahiptir.
  • İshal kesici özelliğe sahiptir.
  • Zehirli haşere sokmalarında meydana gelen zehrin etkisini yok etmektedir.
  • Kalbin çalışma işlevinin kuvvetlenmesini sağlamaktadır.


   Kullanımı

İlk olarak meyvenin yaprakları temizlenir.
Sonrasında bir kase içerisine bir miktar su ile birlikte konularak birkaç dakika kaynatılır.
Kaynatma işleminden sonra su ile birlikte düzenli olarak tüketilir. Görüldüğü üzere bu bitkinin kullanımı son derece kolay ve pratiktir.

Pyrus elaeagnifolia


   Genellikle başka yabani meyveler ile karıştırılıp yapılır. Genellikle kışın yenilen bu ahlat pekmezi, sulandırılarak etli ekmek, çörek ve pilavın yanında içilmektedir. Bazı bölgelerde ise Ahlat bitkisinden hoşaf da yapılmaktadır. Bu ilginç meyvenin turşusu bile yapılmaktadır. Şimdide bu yararlı bitkinin faydalarından bahsedelim. Bu ilginç bitkinin meyveleri ishal rahatsızlığını keser ve zehirli hayvan sokmalarında kullanılır. Tabii ki de bu meyveden yararlanırken bilinmesi gereken bir kaç püf nokta vardır. Eğer aç karın ile fazla yenirse kabızlığa neden olur. Tok karın ile az yenilmelidir.