Hangi Hastalığa Hangi Bitki Şifa Verir.


1. ATEŞ

   Pelin otu: Kurutulmuş pelin otu yaprakları ve çiçekleri 1 litre suya 5-10 gr hesabıyla konur ve demlenir. Günde 3-4 kez 1 çay bardağı içilir.

2. BAĞIRSAK GAZLARI

   Adaçayı+Nane+Papatya: 1 litre suya 3 tutam adaçayı, 1 tutam nane ve 1 tutam papatya konarak 8-10 dakika demlenir. Pekmez konarak gün içinde 3-4 defa içilir. 

   Frenk kimyonu tohumu+Rezene tohumu+Nane veya Papatya+Oğul otu: 30 gr oğul otu, diğerlerindende 10'ar gram alınarak karıştırılır. Bir litre kaynar suya 1 çorba kaşığı konarak 15 dakika demlenir. Günde 4 kez içilir.

   Frenk kimyonu tohumu+Rezene tohumu+Nane+Papatya: Herbirinden 25'er gram alınarak karışım hazırlanır. Bu karışımdan bir su bardağına bir çay kaşığı hesabıyla konur. 10 dakika demlenir. Ilık olarak günde 4 kez içilir.

3. HAZIMSIZLIĞA KARŞI

   Pelin+Papatya+Anason tohumu+Meyan kökü: 30 gr pelin, 10 gr papatya, 5'er gram anason tohumu ve meyan kökü karıştırılır. 2 çay kaşığı 1 bardak soğuk su hesabıyla 10 dakika demlenmeye bırakılır. Yatmadan 1 saat önce bir bardak içilir.



4. İDRAR SÖKTÜRÜCÜ

   Maydanoz+At kuyruğu+Kekik: Herbirinden 30'ar gram alınarak karışım hazırlanır. Bir bardak kaynar suya 2 çay kaşığı hesabıyla bu karışımdan konur ve 20 dakika demlenir, günde 3 bardak içilir.

   Aslandişi+Ardıç+Maydanoz+Anason: Herbirinden 20'şer gram karıştırılır. 1 litre kaynar suya 2 çorba kaşığı konarak 20 dakika demlenir. Tüm sıvı sabahleyin yavaş yavaş içilir.

5. İŞTAHSIZLIK

   Nane+Anason tohumu: 20'şer gram alınarak karıştırılır. Bir yemek kaşığı karışım 0.5 litre suda demlenir. Yemekten önce 1 bardak sıcak olarak içilir 

   Pelin otu+Oğul otu: 20'şer gram alınarak karıştırılır. Bir bardak kaynar suya 1 çay kaşığı hesabıyla konur, 20 dakika demlenir ve yemeklerden önce içilir. 

   Pelin otu+Nane: 30'ar gram karıştırılır. Bir su bardağı kaynar suya 1 tatlı kaşığı konur ve 10 dakika demlenir. Yemeklerden önce içilir.

6. KARACİĞER RAHATSIZLIKLARI

   Kılıç püskülü tohumu+Hakiki şahtere+Aslandişi yaprak veya kökü+Nane: 20 gr kılıç püskülü, 10'ar gr hakiki şahtere, aslandişi yaprak veya kökü ve nane karıştırılır. 2 çay kaşığı 1 bardak soğuk su hesabıyla içerisine konarak 10 dakika demlenmeye bırakılır. Yatmadan 1 saat önce bir bardak içilir.

7. KRONİK BRONŞİDE KARŞI

10'ar gram dar yapraklı sinir otu+ At kuyruğu + alıç çiçeği ve 20'şer gram öksürük otu veya çiçeği ile meyan kökü: Bitkiler karıştırılır. 2 çay kaşığı 1 bardak soğuk su hesabıyla içerisine konarak 10 dakika demlenmeye bırakılır. Yatmadan 1 saat önce bir bardak içilir.



8. ÖKSÜRÜK

   Ebegümeci: 1 litre suya 2 tutam (50-60 gr) ebegümeci konup, haşlanır. Günde 3-4 kere içilir.

   Öksürük otu: Yarım litre suya bir çorba kaşığı kurutulmuş çiçek veya yaprak konarak 5- 6 dakika demlenir ve süzülerek içilir.

   Sinir otu+Çuha çiçeği+Kekik: 30'ar gram olarak karıştırılır. Bir bardak kaynar suya 1 çay kaşığı karışım hesabıyla 20 dakika demlenir, günde 3 bardak içilir. 

   Sığır kuyruğu+Öksürük otu+Anason+Hatmi: Herbirinden 25'er gram karıştırlır. Bir bardak kaynar suya 2 çay kaşığı hesabıyla 20 dakika demlenir. Bal ile tatlandırılıp günde 3 kez içilir.

   Papatya+Kekik+Menengüç: Herbirinden 20'şer gram alınır. 1 çorba kaşığı yarım litre suya konarak buharı solunur.

9. SAFRA KESESİ RAHATSIZLIKLARI

   Nane+Oğul otu+Rezene tohumu: Nane 50 gram diğerleri 20'şer gram olarak karıştırılır. Bir bardak kaynar suya 2 çay kaşığı karışımdan konarak 10 dakika demlenir. Yemeklerden sonra ve yatmadan önce 1'er bardak içilir. 

   Pelin otu+Nane+Kuzukulağı: Herbirinden 30'ar gram karıştırılır. Bu karışımdan bir bardak kaynar suya 2 çay kaşığı konarak 20 dakika demlenir. Günde 3 kez 1 bardak içilir.

10. SARILIK; EKLEM ve KAS AĞRILARINA

Kurutulmuş 60 gr ısırgan, 20 gr papatya, 20 gr nane karıştırılır. Bir su bardağına 1 çay kaşığı hesabıyla kaynar su konarak demlenir ve gün boyu yudum yudum içilir.