1. ATEŞ Pelin otu: Kurutulmuş pelin otu yaprakları ve çiçekleri 1 litre suya 5-10 gr hesabıyla
konur ve demlenir. Günde 3-4 kez 1 çay bardağı içilir. 2. BAĞIRSAK GAZLARI Adaçayı+Nane+Papatya: 1 litre suya 3 tutam adaçayı, 1 tutam nane ve 1 tutam papatya
konarak 8-10 dakika demlenir. Pekmez konarak gün içinde 3-4 defa içilir. Frenk kimyonu tohumu+Rezene tohumu+Nane veya Papatya+Oğul otu: 30 gr oğul
otu, diğerlerindende 10'ar gram alınarak karıştırılır. Bir litre kaynar suya 1 çorba kaşığı konarak
15 dakika demlenir. Günde 4 kez içilir. Frenk kimyonu tohumu+Rezene tohumu+Nane+Papatya: Herbirinden 25'er gram
alınarak karışım hazırlanır. Bu karışımdan bir su bardağına bir çay kaşığı hesabıyla konur. 10
dakika demlenir. Ilık olarak günde 4 kez içilir. 3. HAZIMSIZLIĞA KARŞI Pelin+Papatya+Anason tohumu+Meyan kökü: 30 gr pelin, 10 gr papatya, 5'er gram
anason tohumu ve meyan kökü karıştırılır. 2 çay kaşığı 1 bardak soğuk su hesabıyla 10 dakika
demlenmeye bırakılır. Yatmadan 1 saat önce bir bardak içilir.
4. İDRAR SÖKTÜRÜCÜ Maydanoz+At kuyruğu+Kekik: Herbirinden 30'ar gram alınarak karışım hazırlanır. Bir
bardak kaynar suya 2 çay kaşığı hesabıyla bu karışımdan konur ve 20 dakika demlenir, günde 3
bardak içilir. Aslandişi+Ardıç+Maydanoz+Anason: Herbirinden 20'şer gram karıştırılır. 1 litre kaynar
suya 2 çorba kaşığı konarak 20 dakika demlenir. Tüm sıvı sabahleyin yavaş yavaş içilir. 5. İŞTAHSIZLIK Nane+Anason tohumu: 20'şer gram alınarak karıştırılır. Bir yemek kaşığı karışım 0.5
litre suda demlenir. Yemekten önce 1 bardak sıcak olarak içilir Pelin otu+Oğul otu: 20'şer gram alınarak karıştırılır. Bir bardak kaynar suya 1 çay kaşığı
hesabıyla konur, 20 dakika demlenir ve yemeklerden önce içilir. Pelin otu+Nane: 30'ar gram karıştırılır. Bir su bardağı kaynar suya 1 tatlı kaşığı konur ve
10 dakika demlenir. Yemeklerden önce içilir. 6. KARACİĞER RAHATSIZLIKLARI Kılıç püskülü tohumu+Hakiki şahtere+Aslandişi yaprak veya kökü+Nane: 20 gr kılıç
püskülü, 10'ar gr hakiki şahtere, aslandişi yaprak veya kökü ve nane karıştırılır. 2 çay kaşığı 1
bardak soğuk su hesabıyla içerisine konarak 10 dakika demlenmeye bırakılır. Yatmadan 1 saat
önce bir bardak içilir. 7. KRONİK BRONŞİDE KARŞI 10'ar gram dar yapraklı sinir otu+ At kuyruğu + alıç çiçeği ve 20'şer gram öksürük
otu veya çiçeği ile meyan kökü: Bitkiler karıştırılır. 2 çay kaşığı 1 bardak soğuk su hesabıyla
içerisine konarak 10 dakika demlenmeye bırakılır. Yatmadan 1 saat önce bir bardak içilir.
8. ÖKSÜRÜK Ebegümeci: 1 litre suya 2 tutam (50-60 gr) ebegümeci konup, haşlanır. Günde 3-4 kere
içilir. Öksürük otu: Yarım litre suya bir çorba kaşığı kurutulmuş çiçek veya yaprak konarak 5-
6 dakika demlenir ve süzülerek içilir. Sinir otu+Çuha çiçeği+Kekik: 30'ar gram olarak karıştırılır. Bir bardak kaynar suya 1
çay kaşığı karışım hesabıyla 20 dakika demlenir, günde 3 bardak içilir. Sığır kuyruğu+Öksürük otu+Anason+Hatmi: Herbirinden 25'er gram karıştırlır. Bir
bardak kaynar suya 2 çay kaşığı hesabıyla 20 dakika demlenir. Bal ile tatlandırılıp günde 3 kez
içilir. Papatya+Kekik+Menengüç: Herbirinden 20'şer gram alınır. 1 çorba kaşığı yarım litre
suya konarak buharı solunur. 9. SAFRA KESESİ RAHATSIZLIKLARI Nane+Oğul otu+Rezene tohumu: Nane 50 gram diğerleri 20'şer gram olarak karıştırılır.
Bir bardak kaynar suya 2 çay kaşığı karışımdan konarak 10 dakika demlenir. Yemeklerden sonra
ve yatmadan önce 1'er bardak içilir. Pelin otu+Nane+Kuzukulağı: Herbirinden 30'ar gram karıştırılır. Bu karışımdan bir
bardak kaynar suya 2 çay kaşığı konarak 20 dakika demlenir. Günde 3 kez 1 bardak içilir. 10. SARILIK; EKLEM ve KAS AĞRILARINA Kurutulmuş 60 gr ısırgan, 20 gr papatya, 20 gr nane karıştırılır. Bir su bardağına 1 çay
kaşığı hesabıyla kaynar su konarak demlenir ve gün boyu yudum yudum içilir.