YERELMASI Kökeni ve Yayılışı Amerika kökenlidir. 19. yy' ın II. yarısından sonra Avrupa'ya getirilmiş ve daha sonra zamanla Fransa, İngiltere, İrlanda ve diğer kıta ve ülkelere yayılmıştır. Avrupa, Amerika ve Asya ülkelerinde ve ülkemizde tarımı yaygın olmayıp tüketimi de azdır. Bu bakımdan çeşidi azdır. Bitkisel Özellikleri Çok yıllık, yumrusundan çoğalan ve toprak üstü kısmı bir yıllık, otsu bir bitkidir. Gövdesi 2.0-2.5 m kadar gelişebilir. Gövde üzerine almaşıklı olarak dizilen yapraklar uzun saplı, iri ve yeşil renklidir. Her sap bir tabla ile son bulur. Çiçekleri, ayçiçeği gibi tabla halinde ve sıra şeklindedir. İki çeşidi vardır. Kırınızı yerelmasının yumrusu, çok şekilsizdir. Kabukları kırmızı renklidir. Sarı yerelmasının kabuk renkleri sarı, yumruları iri ve şekilleri düzdür. Sebze olarak yetiştirilir, yemeklik olarak kullanılır. Faydalanma Yönleri Yerelmasının yumrusundan istifade edilir. Eskiden kısmen yemeklik ve daha çok domuz beslenmesinde kullanılan yerelması son zamanlarda bilhassa un, nişasta, kola, şeker, suni kauçuk vs. gibi çok sayıda endüstrinin ham maddesi durumuna gelmiştir. Özellikle şeker hastaları içinüretilen leviloz ve ispirto nedeniyle değeri birdenbire yükselmiştir. Zira leviloz, kamış şekeri ve glikozdan çok daha tatlı bir şekerdir. Amerika'da leviloz üreten fabrikalar vardır. Karbonhidrat miktarının düşük olması nedeniyle şeker hastaları için besleyici ve iyi bir sebzedir. Besleyici olmasıyla vücudun direncini artırır. Bol sulu olduğundan idrarı artırır, böbrek ve pankreasın çalışmasını düzenler ve safrayı artırır. Yeni doğum yapan hanımların sütünü artırır, kabızlığı önler ancak, şişmanlatıcı özelliği vardır. Kan yapıcı olup cildin düzgünlüğünü ve güzelliğini sağlar, mafsal ağrılarını giderir, cinsel gücü artırır. Usaresi ile yıkanan saçlar kuvvetlenir. Lapası şişliklere konarak şişlik giderilir. Külü, yara iyileştirir. Böbreklerin zafiyetini giderir.