Tarçın Çayının Tarifi ve Faydaları Nelerdir


   Tarçın, defnegiller familyasındandır. Baharat ve çeşitli hastalıkların tedavisinde doğal bir ilaç olarak kullanılır. Doğu Çin’de ve Hint adalarında yetişen ve yapraklarını dökmeyen türünün taze dallarının kurutulmuş kabukları, piyasada Çin tarçını olarak bulunur. Tarçının faydaları arasında besin lifi bakımından zengin olduğu için sindirimi kolaylaştırması ve kan şekerini düzenlemede ve dengede tutmada oldukça önemli olduğundan dolayı ilk sıralardan gösterilmektedir ve alternatif tıp da daha birçok kullanım alanına sahiptir. Çeşitli hastalıkların tedavisinde kullanılan tarçın, en eski baharatlardan biridir. Son yıllarda tarçının şeker hastalığı üzerindeki olumlu etkisi üzerine araştırmalar yapılmaktadır.



Tarçın Çayının Faydaları



  • Cilt yaşlanmasını önler.
  • Ruhu sıkıntılarda tarçın çayı çok etkilidir.
  • Kan şekerini dengeleyerek kilo vermeyi destekler.
  • Sindirim sistemini düzenler.
  • Sivilce oluşumunu önler.
  • Kemiklerin güçlenmesinde önemli rol oynayan kalsiyum içerir. Kemik erimesini engeller.
  • Hücre yenileyici etkisiyle, yaşlanmayı geciktirir.
  • Hafızayı güçlendirir.
  • Mide kramplarına faydalıdır.
  • Anti-bakteriyel özelliği ile enfeksiyonlara karşı koruma sağlar.
  • Soğuk algınlığı belirtisini azaltır.
  • LDL kolesterolü düşürür.
  • Kusmayı önler.
  • Eklem ağrılarına iyi gelir.
  • Grip ve soğuk algınlığına karşı etkilidir.
  • İltihap önleyicidir.
  • Şişkinliğe karşı faydalıdır.
  • Adet söktürücü olarak kullanılır.
  • Öksürüğü ve boğaz tahrişini önler.
  • Mantar enfeksiyonunu engeller.
  • Kan dolaşımını arttırır.
  • Ağız yaralarını önler ve diş eti sağlığını korur.
  • Osteoporoza bağlı ağrıları hafifletir.
  • Huzursuz bağırsak sendromuna karşı etkilidir.
  • Strese bağlı baş ağrısı ve migren ağrısını önler.


Tarçın Çayı Nasıl Hazırlanır?


Tarçın çayını hazırlamak için, iki seçenek vardır. Kabuk tarçın ya da toz tarçın olarak kullanılır.

Kabuk tarçından yapacaksanız, 1 adet kabuğu birkaç parçaya ayırarak yarım litre kaynamış suyun içerisine atın ve ağzını kapatarak demlenmesini bekleyin.

Eğer toz tarçından hazırlayacaksanız, 1 çay bardağı kaynar suyun içine, 1-1.5 çay kaşığı toz tarçın ekleyin ve iyice karıştırın. 5-10 dakika demlenmesini bekleyerek için.