Ülkemizin hemen her yerinde boş alanlarda, harabeler ve bayırlarda yetişen tek yıllık otsu bir bitkidir. Kökü, yaprakları, tohumları bile şifalı bir bitkidir. Yemeği yapılıp yenilebilir, çay gibi kaynatılıp içilir, 60 cm kadar uzayabilir. Yaprakları 2-4 cm uzunluğunda, açık yeşil renkli, saplı, dişli kenarlı ve yakıcı tüylüdür. Romatizma ağrılarını giderici, idrar artırıcı, müshil, adet söktürücü, kurt ve ateş düşürücü, cinsel gücü arttırıcı etkileri bulunmaktadır.
Tazeyken deri ile temas edince deride kızartı ve yanmaya sebep olur. Dikenli ısırgan ve dızlağan isimleriyle de bilinir. Türkiye' de bol miktarda yetişir. Etkinlik açısından diğer türü Urtica Dioica ile eşittir. Yaprakları, Nisan-Haziran döneminde saplarından sıyrılarak toplanır, gölge ve havadar bir ortamda kurutulduktan sonra ince kıyılır ve hava almayan kaplarda saklanır. Tohumları, Temmuz-Ağustos döneminde toplanır ve gölgede kurutulur. Kökleri ise İlkbahar veya sonbaharda sökülür, yıkanarak temizlenir ve gölgede kurutulmaya bırakılır. İyice kuruduktan sonra ince kıyılır ve hava almayan kaplarda saklanır.
Faydaları
- Çayı, mide ağrısı, iç hastalıklarında, sarılık, romatizma, bronşit, prostat ve kanser tedavilerinde, iltihap dağıtıcı olarak kullanılır.
- Soğan, tereyağı, biber ve yumurta ile kavrularak yapılan yemeği iç hastalıklarında yenir.
- Bitkiden yapılan lapa haricen hemoroitte kullanılır.
- Taze bitki romatizma ağrısına karşı yenir.
- Tohumlarından yapılan macun yutularak cinsel gücü arttırır.