Acı Bakla ( Yahudi Baklası ) Nedir Ve Faydaları Nelerdir


   Halk arasında “Acı Bakla” olarak bilinen bu şifalı otun diğer isimleri Tirmis, Termiye, Yahudi Baklası ve Lupine olarak ansiklopedilerde geçmektedir. 10 – 110 cm arası uzunlukta, tüylü bir bitkidir. Her sene kendini yenileyen acı bakla uzun saplı, 5 – 10 yaprakçıklıdır. Çiçekleri beyaz, pembe veya mavimsi renkli olduğundan dikkat çekicidir. Çiçek baş yaprağı parçalı ve kelebek şeklindedir. Nemi seven bir bitki olduğundan Marmara, Ege ve Akdeniz bölgesinde sıkça rastlanabilir.

FAYDALARI


  • Kansızlığa iyi gelir, kanı temizler
  • İdrar söktürücü özellikleri vardır
  • Böbrek taşı ve safra kesesi taşı düşürülmesini sağlar
  • Bağırsak kurdu (Kıl kurdu) düşürmeye yardımcı olur
  • Tohumları kavrularak “Sebze Kahvesi” ismiyle kahve olarak tüketilebilir.
  • Metabolizmayı düzene sokar
  • İç organların işleyişini düzenler
  • Ağrı kesici ve ateş düşürücü özelliği vardır.
  • Vücut direncini arttırır
  • Kalp dostudur
  • Soğuk algınlığına faydalıdır
  • Adet söktürür, yumurtalıklardaki kistleri yok eder


Kullanım Şekli :

Olgun tohumları acı lezzetli ve zehirli bileşikler taşıdıkları için, bunları uzaklaştırmak maksadıyla kaynar suda bir müddet bekletilerek acı tadı geçirilir. Gevşeyen kabuklar soyulup yenilir. Tohumlar kavrulup, değirmende çekilerek toz haline de getirilebilir.