Hünnap, bizim pek de aşina olmadığımız cehrigiller familyasına ait bir bitki. 4-5 metre yüksekliğe kadar ulaşabilen bu bitki, hünnap ağacı olarak biliniyor ve dikenli dallarıyla kolayca tanınabiliyor.
Türkiye'de ise hünnap, halk arasında "innabi", "ünnap" ya da "çiğde" şeklinde biliniyor.
Faydaları Nelerdir
* Düşük kalorili bir meyve olduğu aynı zamanda da enerji verdiği için kilo verme konusunda yardımcı oluyor, özellikle spor yapanlara önemli bir destek veriyor.
* İçindeki A ve bolca C vitamini sayesinde bağışıklık sistemini güçlendiriyor, vücudu hastalıklara karşı koruyor.
* Hünnap, içinde bulunan ve niyasin olarak da bilinen B3 vitamini sayesinde kan dolaşımının düzenli bir şekilde devam etmesini sağlıyor.
* Yine B3 vitamininin etkisiyle hünnap, sinir sistemi fonksiyonlarının da sağlıklı bir şekilde sürdürülmesine katkıda bulunuyor.
* Güçlü antioksidan özelliği nedeniyle bu minicik meyve, karaciğer rahatsızlıklarından çeşitli kanser türlerine kadar birçok hastalığın iyileşme sürecine olumlu etkilerde bulunuyor.
* Hünnap meyvesinin antioksidan özelliği, cilt sağlığını koruma ve cildi güzelleştirme konusunda da önemli katkılar sağlıyor.
* Kabızlık gibi durumlardan kolayca kurtulmayı sağlıyor, sindirim ve boşaltım sisteminin düzenli çalışmasına destek oluyor.
* İçindeki kalsiyum ve magnezyum sayesinde kemik ve kas gelişiminde önemli bir rol üstleniyor.
* Vücuda enerji verdiği bilinen hünnap, bu sayede yorgunluk ve bitkinlik gibi durumlarda daha zinde hissetmeye olanak sağlıyor.
* Hünnabın içinde potasyum da bol miktarda bulunduğundan kalp ve damar sağlığını destekleyici etkiler gösteriyor.
NASIL KULLANILIR
- Yaş meyvesi kullanılabilir.
- Kurutularak kuru meyvesi çerez olarak tüketilebilir.
- Çay şeklinde hazırlanarak kullanılabilir.
- Reçeli yapılarak kullanılabilir.
ZARARLARI NELERDİ
- Şeker hastalığı olanların tüketmesi tavsiye edilmez.
- Aşırı miktarda tüketilirse ishale sebep olabilir.
- Hamile ve emzirme döneminde kullanmadan önce mutlaka doktorunuza danışmalısınız.