ZAHTER ( DAĞ KEKİĞİ )
Güney yörelerimizde iyi bilinen ve tüketimi yapılan bir bitkidir. Ballıbabagiller ailesine (kekik, nane, biberiye vb.) mensup olup; kara kekik ve dağ kekiği olarak da adlandırılır. Kekikten farkı yapraklarıdır. Yaprakları daha sivridir. Biberiyeyi andırır ancak kokusu kekiğe benzer. Hatta kokusu keskin kekik kokusudur. Geniş bir kullanımı mevcut olup; çayı, kahvaltılık sosu, salatası ve kahvesi yapılabilmektedir. Yazın ve kışın yetişen iki türü bulunur.
Faydaları
- Zahterin bağışıklık sisteminin artırılması üzerinde bir etkiye sahip olduğu gösterilmiştir. Bağışıklık sisteminin iyileştirilmesi için önemli olan gerekli vitamin ve mineraller bakımından zengindir.
- Zahteri özellikle soğuk algınlığı ve grip mevsiminde tüketmekte fayda vardır. Keyifli bir çay olmasının yanı sıra soğuk algınlığı veya gribe yakalanma olasılığını azaltmaya yardımcı olmaktadır.
- Zahterin bir başka pratik kullanım alanı ise küçük ağrılar, şişkinlik ve ishal gibi sindirim sisteminin ortak sorunlarını rahatlatmaya yardımcı olmasıdır.
- Zahter üst solunum yolları rahatsızlıklarına iyi gelmektedir.
- Zahter boğaz ağrısı ve boğaz kaşıntısını gidermek için kullanılabilmektedir.
- Zahter bitkisi timol olarak bilinen bir yağ içermektedir. Timol antiseptik ve antibakteriyel özelliklere sahiptir. Timol ayrıca mantar önleyici özellikler de sergilemektedir.
- Zahter aynı zamanda birçok vitamin ve minerali temin etmek demektir. Sağlığa son derece faydalı olan bu besin değerleri C vitamini, B-kompleks ve A vitamini şeklinde sıralanabilmektedir.
Zahter Çayının Yapılışı
Bir tatlı kaşığı zahter, bir süzgece konur ve üzerine sıcak su dökülür. Dökülen bu ilk su atılır. Ardından tekrar sıcak su dökülür ve elde edilen bu su içilir. Veya bir tatlı kaşığı zahter üzerine sıcak su eklenir 3-4 dakika demlenir ve içilir. Afiyet olsun