Ahududunun Bilinmeyen Faydaları


 

AHUDUDU  (Rubus Idaeus)

İçerikleri

 Terkibinde; antosianitlerden sinonin-sianindin-glorit, şekerler (esasen glikoz ve fruktoz), pentozanlar, %2.68 pektin maddeleri, N'lu maddeler (pürinin türevleri), yapışkan maddeler, uçucu yağlar, değişik asitler (%1.38-2.2), karotin (%2-3 mg), C vitamini (%22-27 mg), B1, B2 ve PP vitaminleri, kalyum tuzları, stosterin vs. maddeleri belirlenmiştir. Tohumların terkibinde %14.6 uçucu yağ vardır.

 

Faydalanma Yönleri

 

Kullanılan kısmı; meyveleri, yaprakları ve çiçekleridir. Meyveleri tamamen olgunlaştıkları zaman toplanır. Yaprakları bitki çiçekli iken toplanır ve gölgede kurutulur. Ahududu meyvelerinde az miktarda uçucu yağ vardır.

 

Ahududu meyveleri çeşitli şekillerde değerlendirilir. Kendine özgü renk, tat ve kokuları dolayısıyla taze olarak zevkle yenilir. İstenirse krema ile veya diğer meyvelerle birlikte hazırlanan meyve salatası şeklinde tüketilir. Derin dondurma ile muhafazaya alınıp, uzun süre farklı değerlendirme şekilleri için hazır tutulabilir. Ahududu meyveleri, pasta endüstrisinin aranan meyvelerindendir. Taze ve şoklanmış meyveleri, günümüzde giderek gelişen pasta yapımında yaygın olarak kullanılır. Ahududu meyveleri kurutularak da çeşitli değerlendirmelere hazır halde (örneğin meyve çayı) uzun süre saklanabilir. Ahududu meyveleri, meyve suyu ve konsantre içecekler yapımında kullanılır. Reçel, marmelat, jöle ve şekerleme endüstrisinde özellikle kendine özgü güzel kokuları ile büyük bir önem taşır. Bu nedenle meyve esansı imalatında da değerli bir hammaddedir. Ahududu meyveleri son yıllarda hızla gelişen ve tüketimleri artan dondurma ve meyveli yoğurt üretiminde de en yaygın olarak kullanılmaktadır. Taze tüketimleri yanında endüstriye uygunluğu ekonomik olarak önem kazanmasına neden olmuştur.

 


Tıpta, kurutulmuş ve dondurulmuş meyvelerinden sulu demleme hazırlanır ve bundan da soğuk algınlıklarından ileri gelen hastalıklarda özellikle çocuklarda üşütme görüldüğü zaman terletici olarak dahilen alınır. Boğaz ağrılarında görülen iltihaba karşı gargara yapılarak istifade edilir. Ahududu iştah açıcı ve iyileştirici etkiye sahip olmasının yanında hazım sistemindeki bozukluğun giderilmesinde de faydalıdır.

 

Halk hekimliğinde, yapraklarından yapılan çaydan gastritlerde, solunum yolları hastalıklarında, büzüştürücü ve iltihap kurutucu olarak, boğaz ağrılarında gargara yapılarak istifade edilir. Olgunlaşmamış ahududu meyvesi, deve tabanı yaprakları ve çöke çiçeği ile eşit miktarda karıştırılarak çay hazırlanır. Bu çaydan, yukarıda belirtilen hastalıklarda birer fincan alınır. Taze meyvelerinden, şeker ve böbrek hastalıklarında perhiz yiyeceği olarak yararlanılır. Halk arasında ishal ve ateşli hastalıklara karşı tavsiye edilir. Meyvelerinin taze ve olgunlaştığı zaman yenmesi çok iyidir. Vücuttaki zehirli maddeleri dışarıya atar, kanı temizler, vücuda kuvvet ve çeviklik verir. Ahududu suyu, soğuk algınlığı ve ateşli hastalıklarda faydalıdır, meyvesi terletici özelliklere sahiptir. Ahududunun, idrar arttırıcı ve bağırsak temizleyici özellikleri mevcuttur.