AHUDUDU (Rubus Idaeus)
İçerikleri
Faydalanma Yönleri
Kullanılan kısmı; meyveleri, yaprakları ve çiçekleridir.
Meyveleri tamamen olgunlaştıkları zaman toplanır. Yaprakları bitki çiçekli iken
toplanır ve gölgede kurutulur. Ahududu meyvelerinde az miktarda uçucu yağ
vardır.
Ahududu meyveleri çeşitli şekillerde değerlendirilir.
Kendine özgü renk, tat ve kokuları dolayısıyla taze olarak zevkle yenilir.
İstenirse krema ile veya diğer meyvelerle birlikte hazırlanan meyve salatası
şeklinde tüketilir. Derin dondurma ile muhafazaya alınıp, uzun süre farklı
değerlendirme şekilleri için hazır tutulabilir. Ahududu meyveleri, pasta
endüstrisinin aranan meyvelerindendir. Taze ve şoklanmış meyveleri, günümüzde
giderek gelişen pasta yapımında yaygın olarak kullanılır. Ahududu meyveleri
kurutularak da çeşitli değerlendirmelere hazır halde (örneğin meyve çayı) uzun
süre saklanabilir. Ahududu meyveleri, meyve suyu ve konsantre içecekler
yapımında kullanılır. Reçel, marmelat, jöle ve şekerleme endüstrisinde
özellikle kendine özgü güzel kokuları ile büyük bir önem taşır. Bu nedenle
meyve esansı imalatında da değerli bir hammaddedir. Ahududu meyveleri son
yıllarda hızla gelişen ve tüketimleri artan dondurma ve meyveli yoğurt
üretiminde de en yaygın olarak kullanılmaktadır. Taze tüketimleri yanında
endüstriye uygunluğu ekonomik olarak önem kazanmasına neden olmuştur.
Tıpta, kurutulmuş ve dondurulmuş meyvelerinden sulu demleme
hazırlanır ve bundan da soğuk algınlıklarından ileri gelen hastalıklarda
özellikle çocuklarda üşütme görüldüğü zaman terletici olarak dahilen alınır.
Boğaz ağrılarında görülen iltihaba karşı gargara yapılarak istifade edilir.
Ahududu iştah açıcı ve iyileştirici etkiye sahip olmasının yanında hazım
sistemindeki bozukluğun giderilmesinde de faydalıdır.
Halk hekimliğinde, yapraklarından yapılan çaydan
gastritlerde, solunum yolları hastalıklarında, büzüştürücü ve iltihap kurutucu
olarak, boğaz ağrılarında gargara yapılarak istifade edilir. Olgunlaşmamış
ahududu meyvesi, deve tabanı yaprakları ve çöke çiçeği ile eşit miktarda
karıştırılarak çay hazırlanır. Bu çaydan, yukarıda belirtilen hastalıklarda birer
fincan alınır. Taze meyvelerinden, şeker ve böbrek hastalıklarında perhiz
yiyeceği olarak yararlanılır. Halk arasında ishal ve ateşli hastalıklara karşı
tavsiye edilir. Meyvelerinin taze ve olgunlaştığı zaman yenmesi çok iyidir.
Vücuttaki zehirli maddeleri dışarıya atar, kanı temizler, vücuda kuvvet ve
çeviklik verir. Ahududu suyu, soğuk algınlığı ve ateşli hastalıklarda
faydalıdır, meyvesi terletici özelliklere sahiptir. Ahududunun, idrar arttırıcı
ve bağırsak temizleyici özellikleri mevcuttur.