Fesleğen Bitkisinin Faydaları


   Mutfağınızda sadece bir kaç bitki varsa, muhtemelen onlardan biride fesleğendir. Cezbedici kokusu et yemeklerinde, balıklarda, salatalarda, çorbada ve yumurtalarda biberiye ve kekik ile lezzetini daha iyi verir.

   60'dan fazla fesleğen çeşidi tanımlanmasına rağmen, hepsi üç ana gruba ayrılır: tatlı, mor ve çalı. Her biri zevk olarak ince farklı bir tat sunar; limon, anason ve tarçın gibi fesleğen çeşitleri size bir tarifin nasıl değiştirilebileceği ve zenginleştirileceği hakkında fikir verir. Basit bir yemeği lezzetlendirmek için sadece birkaç yaprak yeterli olabilir.

   Fesleğen yapraklarını kurutmak için, fırın tepsisine tek kat olacak, üst üste yığılmayacak şekilde fesleğen yapraklarını yerleştirirken fırını 140 dereceye ısıtın. Fırını kapatın ve tepsiyi 20 dakika bekletin (pişirmek istemiyoruz). Tepsiyi çıkarın, yaprakları soğutun ve hemen hava geçirmez şişelerde veya fermuarlı poşetlerde güneş ışığı görmeyecek şekilde saklayabilirsiniz.

Fesleğenin sağlığımıza faydaları:


Fesleğen ayrıca en sağlıklı bitkilerden biri olarak kabul edilir. Kan pıhtılaşması için gerekli olan K vitamini fesleğen bitkisinin bileşenlerinde yeterince vardır. Sadece iki yemek kaşığı fesleğen, günlük önerilen değerin yüzde 29'unu sağlıyor.

A vitamini, kan damarları da dahil olmak üzere çok sayıda vücut yapısını kaplayan hücreleri serbest radikal hasarlarından koruyan güçlü antioksidanlar sunar. Bu, kandaki kolesterolün oksitlenmesini önleyerek kalp krizlerini ve felci önlemeye yardımcı olur.

Fesleğen içindeki diğer vitamin ve mineraller arasında demir, kalsiyum, manganez, magnezyum, C vitamini ve potasyum bulunur. Şaşırtıcı olmayan bir şekilde, fesleğen ayrıca antibakteriyel özelliklere sahiptir ve DNA koruyucu flavonoidler içerir. Fesleğindeki flavonoidler ve uçucu yağlar, uçucu yağlarla ilgili antibakteriyel özelliklere sahip, hücreleri koruyan, sağlık açısından en fazla fayda sağlayan bitkilerden biridir.