Yalancı Portakal (ayı elması) Faydaları


YALANCI PORTAKAL AĞACI

Mahalli adı: Avlu ağacı, Hint portakalı, Ayı elması.

Kökeni ve Yayılışı

Amerika kökenli olup buradan dünyaya yayılmıştır. Birçok ülkede olduğu gibi ülkemizde de bağ-bahçe kenarlarında çiti bitkisi olarak ve parklarda süs bitkisi olarak yetiştirilir. İstanbul civarında sıkça rastlanır.

Bitkisel Özellikleri

Dikenli, iki evcikli, kahve renkli bir ağaçtır. Yaprakları, oval, uzunca ve almaşıklı olarak dizilir. Üst kısmı parlak, tabanı dikenlidir. Mayıs-Haziran aylarında çiçek açar. Çiçekleri küçüktür. Erkek çiçekleri tabla-küpe şeklinde, dişi çiçekleri yuvarlak olarak toplanmıştır. Açık kahve renkli fındıkcıktan ibaret Olan meyveleri 10-15 cm çapında, portakal biçiminde, önce açık yeşil ve sonra sarı renk olur. Meyveler, Eylül-Ekim aylarında olgunlaşır.

İçerikleri

Meyvelerinin bileşenlerinde %0.01 alkaloitler, %0.2 glikozitler, flavonoidler , polifenoller, şekerli maddeler (%5), katranlı maddeler (%16), nıuhtelif asitler C Vitamin (%37-45 mg) vb. bulunur. Yapraklarında %90-99 mg  C vitamini tespit edilmiştir.

Faydalanma Yönleri

Bitkinin meyvelerinden faydalanılır. Meyvelerinden hazırlanan 1:10 sulu demlenmesi ile 1:1 oranındaki sade özütü, deneysel olarak tansiyon düşürücü etkiye sahip olduğu tespit edilmiştir. Özellikle meyvelerinden hazırlanan sade özüt daha etkili olmuştur. Halk hekimliğinde, kurutulmuş meyvelerinden demlenen çay yüksek tansiyon hastalığında içilir. Taze hasat edilmiş meyve şırasından tere yağı ile hazırlanan merheminden, deri hastalıkları ve özellikle de irinli yaraların tedavisinde faydalanılır.

Yalancı portakal meyvesini aktarlara sorduğunuz da son derece şifalı olduklarını duymanız sizi şaşırtmasın. Özellikle kireçlenme ve eklem ağrıların da kullandığınız çoğu ilaç dışında bu meyve çok önemli bir yere sahip olmuştur. Amerika’da da diz ağrılarında, kireçlenmeler de ve romatizma şikayetlerinde kullanıldığını söylenmektedir.