İSHAL
Tanımı: Yumuşak sıvı oranı %70 olan dışkının çok sık olarak
vücut dışına atılmasıdır.
Nedenleri: İshalin çeşitli nedenleri vardır. Bunları akut ve
kronik olarak sınıflandırabiliriz.
Akut: En sık rastlanan akut ishalin nedeni, zehirli gıda
veya salmonella gurubu (sığır, domuz gibi hayvansal besin ürünlerinde (yumurta,
süt vb.) bulunur) besin maddelerinin yenmesidir. Yolculuk edenlerde görülen
ishalin nedeni bu olabileceği gibi, kalın bağırsaktaki organizmaların değişmiş
olması da olabilir. Vücut bunlara alışana kadar, bağırsağı yıkıma
uğratabilirler. Bakteriyel dizanteri ve kolerada görülen ishaller salgın olup
çok ağır ve ciddi sonuçlar doğurabilirler.
Kronik: Kronik ishal, sindirim sistemi dışında da olabilen
çok çeşitli hastalıkların belirtisidir. Sindirim sistemi tümörleri, amip
enfeksiyonları, solucan enfeksiyonları, çocuklarda yiyeceklerin ve özellikle
yağların emilmesi, ülseratif-kolit, sinirsel ishal ve kalın bağırsağın tahrişi
gibi nedenler sıralanabilir. Kronik ishalin tedavisi nedenin tedavisidir.
Uzun süreli ishal durumunda uzman bir doktora danışmakta
fayda vardır.
Öneriler: Bir miktar tıbbi ayı sarımsağı yaprağı veya
soğanları iyice yıkanıp temizlendikten sonra ince ince, doğranıp bir şişenin
boğazına kadar doldurulur ve üzerine ağzına kadar saf ispirto eklenerek, ağzı
sıkıca kapatıldıktan sonra şişe iki hafta boyunca güneş görebileceği veya sıcak
bir yerde bekletilir. Gerektiğinde şişe çalkalanarak günde dört kez, az
miktarda suyun içine 10-15 damla damlatılır.
İSHAL OLAN BUNLARI YAPMALI
* Yarım litre suyun içine ince kıyılmış bir yemek kaşığı gül
yaprağı (kırmızı) katılıp kaynatılmasının ardından süzülerek süzme bal
ilavesiyle tümü içilir.
* Bir çay fincanı kaynar suyun içine, bir çay kaşığı
aynısefa otu katılıp demlenmesi için kısa bir süre beklendikten sonra süzülerek
günde ikişer çay fincanı içilir.
* Kabukları soyularak temizlenmiş bir adet siyah turp
rendelendikten sonra üzerine bir su bardağı taze yoğurt katılıp
karıştırıldıktan sonra yenir.
* Bir çay fincanı soğuk suyun içine bir çay kaşığı eğir kökü
katılıp on iki saat beklendikten sonra, süzülerek, öğle ve akşam yemeklerinden
yarım saat önce birer çay fincanı hafifçe ısıtılarak içilir.
* Bir litre suyun içine dilimlenmiş ayva atılarak kompostosu
yapılır. Özellikle çocuk ishallerinde oldukça faydalıdır.
* Bir litre suyun içine ince kıyılmış bir avuç muşmula katılıp
kaynatılmasının ardından süzülüp süzme bal ile tatlandırılarak günde üç öğün
birer çay bardağı içilir.
* Söz konusu hastalık durumunda, bir iki adet taze ayı sarımsağı
yenilir.
* Bir litre suyun içine bir çorba kaşığı kurutulmuş ceviz
kabuğu (taze cevizin yeşil kabuğu) katılıp kaynatılmasının ardından süzülerek
yarım çay bardağı içilir.
* Bir çay fincanı kaynar suyun içine ince kıyılmış bir tatlı
kaşığı İzlanda yosunu katılıp kısa bir süre demlenmesi beklendikten sonra,
süzülerek, öğle ve akşam yemeklerinden yarım saat önce birer çay fincanı soğuk
olarak içilir.
* Bir litre suyun içine yarım kahve fincanı ada çayı, iki
çay kaşığı dolusu kimyon ve bir avuç ince kıyılmış mersin yaprağı katılıp
kaynatılmasının ardından süzülerek günde üç öğün birer çay bardağı içilir.
* Bir litre suyun içine iki çorba kaşığı beşparmak otu katılıp
kaynatılmasının ardından süzülerek günde üç öğün yarımşar çay bardağı içilir.
* Bir fincan kaynar suyun içine ince kıyılmış bir çay kaşığı
dağ çileği yaprağı katılıp demlenmesi için kısa bir süre beklendikten sonra
süzülerek günde bir çay fincanı içilir.
* Bir çay fincanı kaynar suyun içine ince kıyılmış bir çay
kaşığı karanfil kökü katılıp demlenmesi için kısa bir süre beklendikten sonra
süzülerek içilir.
* Bir çay fincanı kaynar suyun içine havanda dövülerek toz
haline getirilmiş olan bir çay kaşığı at kestanesi katılıp demlenmesi için kısa
bir süre beklendikten sonra süzülerek aralıklarla birer tatlı kaşığı içilir.
* Bir çay fincanı kaynar suyun içine ince kıyılmış bir çay
kaşığı râvend katılıp demlenmesi için kısa bir süre beklendikten sonra
süzülerek günde iki kez içilir.
* Bir çay fincanı kaynar suyun içine ince kıyılmış bir çay
kaşığı aslanpençesi katılıp demlenmesi için kısa bir süre beklendikten sonra
süzülerek günde üç öğün birer çay fincanı içilir.
* Bir litre suyun içine birer avuç ayva ağacı (ince
filizleri) incir yaprağı (ince kıyılmış) katılıp kaynatılmasının ardından
süzülerek günde üç öğün birer çorba kaşığı içilir.
* Bir çay fincanı kaynar suyun içine ince kıyılmış bir çay
kaşığı civanperçemi katılıp demlenmesi için kısa bir süre beklendikten sonra
süzülerek günde üç öğün birer çay fincanı içilir.
* Bir miktar temizlenip yıkanmış yabani nane nemli olarak
mikserden geçirilip tülbendin içine bırakılarak sıkılıp özsuyu elde edilir. Bu
özsudan bir tatlı kaşığı az miktarda suyla birlikte alınır.
* Bir çay fincanı kaynar suyun içine ince kıyılmış bir çay
kaşığı mayasıl otu katılıp demlenmesi için kısa bir süre beklendikten sonra
süzülerek günde üç öğün birer çay fincanı içilir.
* Havanda dövülerek toz haline getirilmiş olan bir çay
kaşığı şeftali çekirdeği az miktarda su ile birlikte içilir.
* Bir çay fincanı kaynar suyun içine ince kıyılmış bir çay
kaşığı funda çiçeği katılıp demlenmesi için kısa bir süre beklendikten sonra
süzülerek günde üç öğün birer çay fincanı içilir.
* Bir çay fincanı kaynar suyun içine ince kıyılmış bir çay
kaşığı güvercin kökü katılıp demlenmesi için kısa bir süre beklendikten sonra
süzülerek günde üç öğün birer çay fincanı içilir.
* Bir çay fincanı kaynar suyun içine birer çay kaşığı adaçayı ve ıhlamur katılıp demlenmesi için kısa bir süre beklendikten sonra
süzülerek günde üç öğün birer çay fincanı içilir.