İSHAL NEDİR VE NELER İSHALE İYİ GELİR


 İSHALE NE İYİ GELİR

İSHAL

Tanımı: Yumuşak sıvı oranı %70 olan dışkının çok sık olarak vücut dışına atılmasıdır.

Nedenleri: İshalin çeşitli nedenleri vardır. Bunları akut ve kronik olarak sınıflandırabiliriz.

Akut: En sık rastlanan akut ishalin nedeni, zehirli gıda veya salmonella gurubu (sığır, domuz gibi hayvansal besin ürünlerinde (yumurta, süt vb.) bulunur) besin maddelerinin yenmesidir. Yolculuk edenlerde görülen ishalin nedeni bu olabileceği gibi, kalın bağırsaktaki organizmaların değişmiş olması da olabilir. Vücut bunlara alışana kadar, bağırsağı yıkıma uğratabilirler. Bakteriyel dizanteri ve kolerada görülen ishaller salgın olup çok ağır ve ciddi sonuçlar doğurabilirler.

Kronik: Kronik ishal, sindirim sistemi dışında da olabilen çok çeşitli hastalıkların belirtisidir. Sindirim sistemi tümörleri, amip enfeksiyonları, solucan enfeksiyonları, çocuklarda yiyeceklerin ve özellikle yağların emilmesi, ülseratif-kolit, sinirsel ishal ve kalın bağırsağın tahrişi gibi nedenler sıralanabilir. Kronik ishalin tedavisi nedenin tedavisidir.

Uzun süreli ishal durumunda uzman bir doktora danışmakta fayda vardır.

Öneriler: Bir miktar tıbbi ayı sarımsağı yaprağı veya soğanları iyice yıkanıp temizlendikten sonra ince ince, doğranıp bir şişenin boğazına kadar doldurulur ve üzerine ağzına kadar saf ispirto eklenerek, ağzı sıkıca kapatıldıktan sonra şişe iki hafta boyunca güneş görebileceği veya sıcak bir yerde bekletilir. Gerektiğinde şişe çalkalanarak günde dört kez, az miktarda suyun içine 10-15 damla damlatılır.

 


İSHAL OLAN BUNLARI YAPMALI

* Yarım litre suyun içine ince kıyılmış bir yemek kaşığı gül yaprağı (kırmızı) katılıp kaynatılmasının ardından süzülerek süzme bal ilavesiyle tümü içilir.

 * Bir çay fincanı kaynar suyun içine, bir çay kaşığı aynısefa otu katılıp demlenmesi için kısa bir süre beklendikten sonra süzülerek günde ikişer çay fincanı içilir.

 * Kabukları soyularak temizlenmiş bir adet siyah turp rendelendikten sonra üzerine bir su bardağı taze yoğurt katılıp karıştırıldıktan sonra yenir.

 * Bir çay fincanı soğuk suyun içine bir çay kaşığı eğir kökü katılıp on iki saat beklendikten sonra, süzülerek, öğle ve akşam yemeklerinden yarım saat önce birer çay fincanı hafifçe ısıtılarak içilir.

 * Bir litre suyun içine dilimlenmiş ayva atılarak kompostosu yapılır. Özellikle çocuk ishallerinde oldukça faydalıdır.

 * Bir litre suyun içine ince kıyılmış bir avuç muşmula katılıp kaynatılmasının ardından süzülüp süzme bal ile tatlandırılarak günde üç öğün birer çay bardağı içilir.

 * Söz konusu hastalık durumunda, bir iki adet taze ayı sarımsağı yenilir.

 * Bir litre suyun içine bir çorba kaşığı kurutulmuş ceviz kabuğu (taze cevizin yeşil kabuğu) katılıp kaynatılmasının ardından süzülerek yarım çay bardağı içilir.

 * Bir çay fincanı kaynar suyun içine ince kıyılmış bir tatlı kaşığı İzlanda yosunu katılıp kısa bir süre demlenmesi beklendikten sonra, süzülerek, öğle ve akşam yemeklerinden yarım saat önce birer çay fincanı soğuk olarak içilir.

 * Bir litre suyun içine yarım kahve fincanı ada çayı, iki çay kaşığı dolusu kimyon ve bir avuç ince kıyılmış mersin yaprağı katılıp kaynatılmasının ardından süzülerek günde üç öğün birer çay bardağı içilir.

 * Bir litre suyun içine iki çorba kaşığı beşparmak otu katılıp kaynatılmasının ardından süzülerek günde üç öğün yarımşar çay bardağı içilir.

 * Bir fincan kaynar suyun içine ince kıyılmış bir çay kaşığı dağ çileği yaprağı katılıp demlenmesi için kısa bir süre beklendikten sonra süzülerek günde bir çay fincanı içilir.

 * Bir çay fincanı kaynar suyun içine ince kıyılmış bir çay kaşığı karanfil kökü katılıp demlenmesi için kısa bir süre beklendikten sonra süzülerek içilir.

 * Bir çay fincanı kaynar suyun içine havanda dövülerek toz haline getirilmiş olan bir çay kaşığı at kestanesi katılıp demlenmesi için kısa bir süre beklendikten sonra süzülerek aralıklarla birer tatlı kaşığı içilir.

 * Bir çay fincanı kaynar suyun içine ince kıyılmış bir çay kaşığı râvend katılıp demlenmesi için kısa bir süre beklendikten sonra süzülerek günde iki kez içilir.

 * Bir çay fincanı kaynar suyun içine ince kıyılmış bir çay kaşığı aslanpençesi katılıp demlenmesi için kısa bir süre beklendikten sonra süzülerek günde üç öğün birer çay fincanı içilir.

 * Bir litre suyun içine birer avuç ayva ağacı (ince filizleri) incir yaprağı (ince kıyılmış) katılıp kaynatılmasının ardından süzülerek günde üç öğün birer çorba kaşığı içilir.

 * Bir çay fincanı kaynar suyun içine ince kıyılmış bir çay kaşığı civanperçemi katılıp demlenmesi için kısa bir süre beklendikten sonra süzülerek günde üç öğün birer çay fincanı içilir.

 * Bir miktar temizlenip yıkanmış yabani nane nemli olarak mikserden geçirilip tülbendin içine bırakılarak sıkılıp özsuyu elde edilir. Bu özsudan bir tatlı kaşığı az miktarda suyla birlikte alınır.

 * Bir çay fincanı kaynar suyun içine ince kıyılmış bir çay kaşığı mayasıl otu katılıp demlenmesi için kısa bir süre beklendikten sonra süzülerek günde üç öğün birer çay fincanı içilir.

 * Havanda dövülerek toz haline getirilmiş olan bir çay kaşığı şeftali çekirdeği az miktarda su ile birlikte içilir.

 * Bir çay fincanı kaynar suyun içine ince kıyılmış bir çay kaşığı funda çiçeği katılıp demlenmesi için kısa bir süre beklendikten sonra süzülerek günde üç öğün birer çay fincanı içilir.

 * Bir çay fincanı kaynar suyun içine ince kıyılmış bir çay kaşığı güvercin kökü katılıp demlenmesi için kısa bir süre beklendikten sonra süzülerek günde üç öğün birer çay fincanı içilir.

 * Bir çay fincanı kaynar suyun içine birer çay kaşığı adaçayı ve ıhlamur katılıp demlenmesi için kısa bir süre beklendikten sonra süzülerek günde üç öğün birer çay fincanı içilir.